Altijd al eens een ballonvaart willen maken?

Al vaak met je hoofd in de wolken gezeten? Maar nog nooit echt ervaren? KempenAIR ballonfestival is de ideale gelegenheid om deze ervaring te beleven. Vlieg tussen tientallen andere luchtballonnen boven de natuur van de mooie Kempen. Uitgestrekte velden, bossen en kronkelende rivieren, kasteeltjes verstopt tussen de bomen en prachtige natuurlijke vijvers die tevoorschijn komen. Genieten van de rust, van de stilte, het zalige gevoel van even “weg te zijn”.

Ballonvaren is iets uniek, meevaren op een ballonmeeting is nog unieker. De interactie met de passagiers in de andere luchtballonnen is een leuk extraatje.
Heeft u een ticket om mee te varen?

Om uw ballonvaart te finaliseren hebben we naam, leeftijd, gewicht, emailadres en telefoonnummer nodig van elke persoon die mee zal varen. Deze info kan u doorgeven via mail op meevaren@kempenair.be of door met de code op uw ticket in te loggen.

Foutief ticketnummer en/of ticketcode

De gegevens werden succesvol opgeslagen


Veel gestelde vragen.

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

De dag van de ballonvaart dient u zich voor 17u30 aan te melden aan de infostand. Deze is gelegen aan het opstijgterrein van de luchtballonnen. Hier krijgt u een polsbandje met vermelding van het nummer van de ballon waarin u zal meevaren.

Om 19u15 wordt u verwacht op de passagiersbriefing in de ballontent naast de feesttent. Aansluitend krijgt u toegang tot het opstijgterrein en kan uw ballonavontuur beginnen.


Te jong of te oud om mee te varen ?

U bent nooit te oud om mee te varen. Iedereen die nog goed te been is en een uur kan rechtstaan kan met ons mee. Heeft u toch problemen om in de mand te geraken dan zal de balloncrew u wel een handje helpen.

Wettelijk is er geen minimumleeftijd voor passagiers van een ballonvaart. Kinderen kunnen meevaren indien ze minstens 1m25 groot zijn zodat ze ruim boven de rand van de mand kunnen kijken.


Hoe geraken we na de landing terug ?

Vrienden en/of familie kunnen de luchtballon zelf achterna gaan tijdens de ballonvaart. Dat is een belevenis op zich! Elk ballonteam heeft een eigen volgteam. Informeer voor het opstijgen bij de piloot van de luchtballon of u met hen mee terug kan rijden naar het ballonfestival of zelf voor vervoer terug moet zorgen.

Komt u na de ballonvaart terug op de parking dan hoeft u niet meer te betalen en kan u uw polsbandje gebruiken als toegangsbewijs.


Mag ik een camera meenemen?

Ja, er valt altijd wel wat te fotograferen, zowel voor, tijdens, als na de vaart. Breng dus gerust uw fototoestel (of videocamera) mee. We raden u wel aan om een geschikte zachte tas mee te nemen, waarin u de camera kan opbergen tijdens de landingsfase.

Maak echter niet de fout om per se alles te willen filmen, want dan mist u de vaart en het uitzicht zelf! Om dezelfde reden is b.v. ook een verrekijker niet erg zinvol!


Hoe moet ik mij kleden om mee te varen?

Kleed u in elk geval "gemakkelijk". In de mand is het niet kouder dan op de grond, meestal zelfs iets warmer! Trek iets aan dat u ook zou aandoen als u op hetzelfde moment een wandeling zou gaan maken. Omdat landingen wel eens gebeuren op een afgelegen weiland of braakliggende akker, is gemakkelijk en stevig schoeisel aangewezen.

Tijdens een warme zomerdag kan het voor grotere personen interessant zijn om een petje te dragen (i.v.m. de warmte van de brander).


Wanneer gaat de ballonvaart niet door en wat met mijn ticket?

Windsnelheid, neerslagkans, thermiek, stabiliteit van de atmosfeer zijn factoren die bepalen of de ballonvaart al dan niet kan doorgaan. Onze plaatselijke meteoroloog Samuel Helsen volgt de weerssituatie gedurende het feestweekend continu op en zal de ballonvaarders de nodige info geven om de ballonvaart veilig te laten verlopen. Tot een 45 minuten voor zonsondergang kan er worden opgestegen en zullen de ballonteams standby staan.

Ook de windrichting kan een bepalende factor zijn. Ten westen van ons ligt de luchthaven van Antwerpen waar ballonvaartactiviteiten slechts beperkt zijn toegelaten. Dagelijks zal er contact zijn met de luchtvaartdienst om te bekijken wat er mogelijk is indien dit de vaarrichting is.

Indien er niet wordt gevaren kan uw ballonvaart op basis van beschikbare plaatsen naar de volgende dag verplaatst worden. Is er geen mogelijkheid meer dan bekijken we samen met u of de ballonvaart naar de volgende editie wordt verplaatst, later door het jaar wordt uitgevoerd of wordt terugbetaald.


© KempenAIR ballonfestival